Obnova ztracených dat aneb vykoupení z digitálního pekla

​Smazaný soubor

Je to tak snadné: uložíte na disk čerstvě dopsanou diplomovou práci nebo rukopis vaší sbírky rodinných historek. Zavíráte textový editor, a ještě začerstva se dokončenou prací chcete pochlubit nejbližším. Mobil leží hned vedle, takže začnete listovat seznamem, když tu najednou přijde náhlé kýchnutí a telefon z vaší ruky padá na klávesnici… Jdete seznam otevřít znovu, ale na displeji, kde předtím svítila ikona uloženého souboru je prázdné místo. Kde je můj soubor s textem?

Celkem běžná a nevinně vyhlížející nehoda s telefonem může mít docela nepříjemné následky. Pokud padající mobil, vaše ruka či jiný předmět náhodně trefí ve "správném" pořadí klávesy Delete a Enter, můžete mít problém. Váš soubor byl právě smazán. Samozřejmě ke smazání mohou vést i jiné shody okolností. Občas prostě špatně kliknete myší nebo zapomenete, která verze souboru je ta správná. Ano, byla to ta, kterou jste právě smazali.

V takové situaci je potřeba se nejprve zhluboka nadechnout a nedělat žádné zbrklé úkony. Každý další zápis na médium může snížit šanci na obnovu právě smazaných dat.

Zda je takové smazání nenávratné nebo jde soubor obnovit však záleží na dalších okolnostech. Moderní operační systémy jako třeba Windows 11 mají náhodné smazání ošetřeno tak, že soubor není ihned odstraněn, ale funkce mazání jej přesune do Koše. Odtud jej můžete obnovit snadno: na soubor v Koši kliknete a pak klepnete na volbu Obnovit vybrané položky. Případně je přes pravé tlačítko k dispozici přímo možnost Obnovit.



Obrázek: Koš Windows umožňuje snadnou obnovu smazaných souborů pomocí jednoho kliknutí. Zdroj: Archiv autora.

Jak vidno, pokud soubor vidíte v koši, je obnova velmi snadná. Složitější je to v případě, kdy použijete trvalé mazání, například klávesovou zkratkou Shift+Delete nebo Koš vašeho systému jednoduše vysypete. Stejný případ nastane i s paměťovou kartou, když ve foťáku omylem smažete zdařilý snímek situace, kterou nemůžete zopakovat. Pokud soubor v koši není, musí nastoupit těžší kalibr na obnovu. Specializované programy umějí prohledat váš pevný disk nebo jiné médium a dokážou najít smazané soubory nebo dokonce i jen jejich zbytky v případě, že od smazání někdo na médium zapisoval.


Obrázek: Stellar Free Data Recovery Software umí na vašem disku nalézt smazané texty, obrázky nebo další cenná data. Zdroj: stellarinfo.com

Ty lepší z programů jsou placené, avšak v mnoha případech si vystačíte i s jejich ořezanou free (zdarma) variantou. Velmi dobrou práci při obnově smazaných dat zastane např. prográmek DMDE (DM Disk Editor and Data Recovery Software) nebo Stellar Free Data Recovery Software, ze kterého je i náš screenshot. Programy většinou nabídnou interaktivního průvodce, který vás obnovou provede od výběru média a typu souboru až po kopírování obnovených dat do zadaného úložiště.

Záchrana dat po havárii disku

Nejhorší, co se vašim datům může stát je, že se poškodí přímo jejich nosič do té míry, že přestane být pro systém čitelný. K takové poruše může dojít mechanicky (nárazy vadí zejména klasickým plotnovým diskům), elektrickou cestou (zkrat či přepětí v přístroji) nebo chemickou reakcí, nejčastěji z důvodu teplotních změn nebo vlhkosti, která pronikla dovnitř vašeho zařízení.


Obrázek: I značně poškozený pevný disk umějí odborníci dostat do stavu, kdy z něho lze přečíst alespoň nějaká data. Zdroj: pixabay.com

V takovém případě už si doma většinou neporadíte a pro další provoz vašeho počítače nebo jiného zařízení bude určitě nutná výměna poškozeného disku nebo paměťové karty. Pokud vaše data nemají žádnou záložní kopii a jsou pro vás hodně cenná, i v takovém případě však máte možnost se pokusit o jejich obnovu za asistence specializovaných odborníků. Poškozené médium putuje do laboratoře, kde je rozpitváno na elementy a testuje se, zda vlastní nosič informace je funkční a případně co z něj lze přečíst. Tento způsob obnovy má stále relativně vysokou úspěšnost, avšak taková operace pochopitelně už něco stojí. Pro obnovu dat z disku vašeho počítače počítejte s částkami v řádech tisíců až desetitisíců korun, v případě diskových polí to může být i ve statisících.

Jak tomu předcházet?

Prevence stresu ze ztráty dat je velmi jednoduchá. Jmenuje se zálohování. Cenná data je vhodné ukládat na více různých míst a úložiště často kontrolovat. Pro běžnou práci, jako je např. psaní textů, tvorba tabulek či prezentací, je velmi výhodné používat cloudové systémy, které vaši práci zálohují a často udržují automaticky i historii různých verzí vašich souborů. Pro větší projekty a velké objemy dat (videa, multimédia) je pak vhodné mít vyhrazený záložní disk s rychlým rozhraním. Zálohování pak zařídí software z kategorie specializovaných zálohovacích programů. Z těch, které jsou vhodné pro váš počítač, lze jmenovat např. Paragon Backup & Recovery nebo FBackup.

Ing. Petr Tsironis Digitální identita Digitální technologie Digitální kalendář Digitální kancelář Digitální kompetence Digitální výuka Digitální vzdělávání