Jaké budou technologické trendy roku 2021?

Vývojářské týmy budou ​​mít větší slovo

Posílená cloudová řešení z dob pandemie dopomohla znatelnému přesunu síly v rozhodování ve prospěch vývojových týmů. Vedoucí IT odvětví budou více závislí na svých vývojových týmech. Historicky tyto týmy zaujímaly při práci s daty v cloudu přístup shora dolů, ale to se v poslední době rapidně změnilo. V příštím roce uvidíme přesun pravomocí na ​DevOps týmy v rámci procesu datové strategie a zaznamenáme díky tomu zvýšení mobility pracovních úloh.

​​Ochrana dat bude mít prioritu

Využívání cloudových řešení už pár let exceluje, urychluje procesy a zlehčuje práci. S pandemií COVID-19 však cloudová řešení získala velkou popularitu a vývoj téměř raketově zrychlil. Týká se to hlavně (ale nikoli výhradně) práce z domova a samotného zabezpečení všech procesů okolo. Do poloviny příštího roku mnoho společností přejde již na úplný, či většinový home office a nutnost spoléhat se na cloudové platformy přinese opět větší důraz na bezpečnost. V roce 2021 tak bude růst zájem o ochranu a zabezpečení dat a jejich správu.

Softwaro​vě definované modely vyhrají nad hardwarem

Hardwarová zařízení mají ztrácet na atraktivitě díky posunu směrem k softwarově definovaným modelům. Pandemie ukázala, že stále více spoléháme na komplexní softwarová řešení a o hardware není takový zájem. V roce 2021 bude tento trend pokračovat, zatímco společnosti, ale i jednotlivci budou využívat cloudová řešení, která s sebou nenesou nutnost nakupovat fyzické zařízení.


​Strojové učení je budoucnost práce s daty v cloudu

Již nyní můžeme zaznamenat trend, kdy organizace využily příležitosti, které mají díky shromážděným datům. V roce 2021 by se měl tento trend naplno rozvinout s využitím strojového učení. A ač se jedná o první fázi, adopce strojového učení nebude trvat dlouho. Společnosti začnou takto data analyzovat a zpracovávat, přičemž ve výsledku budou chytřejší a budou moci nabídnout zákazníkům kvalitnější služby.

Vid​​​​eo: Jak chránit své osobní údaje a soukromí na internetu?

​​​Pokuty nebudou růst, ale tlak na dodržování předpisů bude silnější

Regulace spolu se zákony spojenými s ochranou soukromí a osobních dat budou i v roce 2021 mít plnou pozornost. A mnohé z nich budou ještě doplňovány a rozšiřovány. Již začátkem roku se ve Spojených státech očekává první návrh federálních předpisů o ochraně soukromí. Pokuty za nedodržování regulí a předpisů, jako jsou například GDPR či CCPA sice neporostou, ale na jejich dodržování bude i nadále kladen stejně velký, ne-li větší důraz.

​​Kontejnery ani v roce 2021 nebudou hrát prim

Kontejnery už několik let ukazují na to, že snižují režijní náklady, usnadňují portabilitu softwaru a ulehčují škálování. Ale ani v roce 2021 nedojde k jejich masovému rozšíření. Může za to často obtížná adopce a samotné nasazení řešení. Velké podniky tak i nadále zůstanou u Kubernetes – prozatím. Očekáváme alespoň nějaký vývoj a tlak na oblast zabezpečení, či vznik nových (možná hybridních) řešení.

Investice do IT se zvýší spolu s nároky na zabezpečení a vývoj

Po ekonomickém otřesu z roku 2020 očekáváme začátkem roku 5-10% nárůst celkových výdajů na IT. Důraz bude kladen hlavně na oblast zabezpečení a obecnou modernizaci. Tou bude zálohování, vývoj aplikace a migrace zbývajících procesů do cloudu. Modernizace se bude týkat i případného hardwaru a veškeré „pozastavené“ akce spojené s modernizací z roku 2020 se rozběhnou naplno. 

Mohlo by vás také zajímat: Infografika: Chytrá domácnost – Co všechno můžete ovládat na dálku?


Ing. Petr Tsironis Digitální identita Digitální technologie Digitální kalendář Digitální kancelář Digitální kompetence Digitální výuka Digitální vzdělávání