Digitální trendy #6 - Digitální nomádství aneb když chcete skloubit práci a cestování

Jak skloubit práci a cestování?

Digitální nomádství je zajímavý trend týkající se pracovníků, kteří nejsou vázáni lokalitou a docházením do práce. Takto pracující osobě stačí v běžném pracovním dni pouze jeho notebook a internetové připojení. Nemusí sedět v kanceláři, či docházet k zákazníkům. Může tedy svobodně cestovat a bydlet například každý měsíc v jiném městě, či státě. Tento způsob života láká zejména lidi do 40 let. Využívají možnosti skloubit práci s cestováním po celém světě, kde potkávají nové lidi a navštěvují nová místa.

Profese, které lze vykonávat na dálku

Takovou svobodu pohybu musí samozřejmě umožňovat i profese daného člověka. Ale s rozvojem digitálních technologií se stále více profesí dostává na žhavé kandidáty vhodné pro tento druh života nevázaného na lokalitu. Momentálně se jedná často o IT pracovníky, umělce, grafiky, nebo třeba redaktory, či spisovatele. Stále více podnikatelů využívá této možnosti a v budoucnu se dostane třeba řada i na úředníky a lékaře – již dnes spousta lidí využívá online zdravotnické portály a je možné, že možnosti online diagnostiky se posunou v blízké budoucnosti ještě dál. 


I digitální nomád musí dodržovat termíny

Nomádství samozřejmě není jen otázkou nezávazného cestování. Vyžaduje i notnou dávku sebekontroly. Na práci si stále musíte udělat čas a vykázat patřičné hodiny, i když máte nejspíše volnou pracovní dobu. Umělci a spisovatelé potřebují prezentovat a prodat své výtvory a redaktoři, či podnikatelé musí plnit termíny a jiné závazky. U mnoha z vhodných profesí pak často platíte za svobodu 24 hodinovou dostupností služeb. Nomádský způsob života je ale stále dostupnější. Neustále ho zjednodušují další nové služby a aplikace. Užitečné jsou nástroje pro práci online s týmem, cloudové služby, či chytré asistentky, které nám umožní věnovat se práci efektivně.

Je digitální nomádství budoucnost práce?

Předpokládá se, že v budoucnu bude  tímto způsobem pracovat stále více zaměstnanců. Jejich zaměstnavatelé jim to také budou více umožňovat. Ubydou totiž náklady na pronájmy prostor, vybavení a další částky, které jsou spojené s chodem firemních prostor. 

Digitální nomád ale nemusí být nutně cestující "ajťák." Práci z domova a boom variabilní výše úvazku vítají krom mladých cestovatelů také maminky na mateřské dovolené, handicapovaní nebo technicky zdatní důchodci. V České republice je v současné chvíli tento model využíván, až na výjimky, pouze u větších nadnárodních firem. České firmy zatím svým zaměstnancům tolik volného prostoru nabídnout nechtějí nebo neumí.

Ing. Petr Tsironis Digitální identita Digitální technologie Digitální kalendář Digitální kancelář Digitální kompetence Digitální výuka Digitální vzdělávání