Tečka za Covidem: mobilní aplikace jako váš doklad bezinfekčnosti

Udělejme tečku za koronavirem​

Název aplikace se nese v duchu vládního hesla: „Udělejme tečku za koronavirem." Má občanům usnadnit návrat do běžného života pomocí nástrojů pro prokazování bezinfekčnosti či absolvovaném testování. To je ale jen polovina dostupných nástrojů. Přečíst data a informace v podobě QR kódu je druhou stránkou věci. Tečku totiž doplňuje i tzv. čTečka, která funguje jako skener a zobrazovač přečtených certifikátů a potvrzení.

Přečtěte si: Internet v době pandemie koronaviru​​

Máme tak k dispozici jak nástroj pro uložení digitálních certifikátů, tak i způsob, jakým je zobrazit a případně zkontrolovat validitu. Dle Národní agentury pro komunikační a informační technologie, která zveřejnila informace o počtu stažení a aktivních uživatelích, si po prvních dvou týdnech alespoň jednu ze dvou aplikací stáhlo půldruhého milionu uživatelů.

Jak uvádí dostupná data z 12. července tohoto roku, Tečku mělo nainstalovanou 1 035 000 uživatelů, čTečku pak 366 000 uživatelů. Data vychází jak z mobilních zařízení s iOS i Android. Denně pak alespoň 250 000 uživatelů aplikaci Tečka otevře a týdně pak 840 000 Čechů.


Problémy aplikace či s nařízeními?

Tečka a čTečka mají obě velice dobré statistiky využívání, ale zdá se, že uživatelé nešetří negativní kritikou. Hlavním z problémů bylo nedávné zneaktivnění již platných a validních digitálních certifikátů. To způsobilo nové nařízení vlády, kdy je nově možné prokazovat se pouze alespoň 14 dnů starým očkováním po druhé dávce vakcíny.

Negativní kritika se pak logicky snáší na nutnost funkce rozdělit do více aplikací. Mnoho uživatelů si myslí, že by postačila jediná aplikace a čTečka je pak zbytečným balastem v úložišti mobilních zařízení. Na druhou stranu je ale Tečka aplikací, kterou budou běžní uživatelé používat nejčastěji a číst certifikáty budou velice zřídka (v podstatě téměř nikdy). Funkce skenování QR kódů a jejich ověřování oproti databázi je pak zbytečná a jejím odstraněním zabírá Tečka méně místa.

Mohlo by vás zajímat: Kdo hledá, ten najde. Ale opravdu to platí i při vyhledávání na internetu?​

Ing. Petr Tsironis Digitální identita Digitální technologie Digitální kalendář Digitální kancelář Digitální kompetence Digitální výuka Digitální vzdělávání