Řetězové emaily uvolněny veřejnosti Českými elfy

Ačkoliv se může na první pohled jednat o neškodnou kratochvíli, kde je ve finále jen na vás, zda mail přepošlete dále, tak tomu nemusí být vždy úplně nevinné, natož pak neškodné. 

Co může číhat v řetězových emailech

Nejenže je tento typ mailu klasický příklad spamu, který zaplňuje schránky a v rané době mohl i přetěžovat servery, navíc ale ve většině případech nese nějaké poslání. Může se jednat o dotace té či oné organizaci, informace o nějaké pohromě, nebo jednoduše informaci o přeposlání pod "výhrůžkou smrti" pokud mail nepřepošlete tolika lidem do určitého počtu dnů.

Většina těchto mailů je tedy jen balík nesmyslů, kterým ale někdo může uvěřit a pak se stává obětí dezinformací, které šíří dál. Nemluvě o tom, že řetězové maily mohou obsahovat odkazy na pochybné stránky, nebo jsou sami o sobě zavirované.


Odhalení databáze řetězových emailů

Občanské hnutí Čeští elfové zveřejnili kompletní databázi řetězových emailů. Každý si tak může udělat obrázek o tom, zda se jedná opravdu o tak neškodné maily, za které je někteří považují.

Navíc díky této databázi můžete konkretizovat svá upozornění svým rodičům, prarodičům, u kterých dle statistik mají největší účinnost.

Přistup do databáze je zcela anonymní a nevyžaduje žádnou registraci či přihlášení. Z bezpečnostních důvodů jsou texty dezinformačních řetězových emailů strojově kráceny, aby databáze nebyla zneužita k opětovné recyklaci a navrácena do oběhu.

Kdo jsou Čeští elfové?

Čeští elfové jsou občanské hnutí, které vzniklo roku 2018 a od té doby mapuje, analyzuje a aktivně bojuje proti cizím dezinformačním kampaním na českém internetu. Do hnutí patří jak studenti, tak učitelé, hasiči, podnikatelé nebo umělci. Jednoduše jsou v hnutí zapojení všichni běžní občané České republiky, kteří aktivně bojují proti dezinformacím v kyberprostoru.


Ing. Petr Tsironis Digitální identita Digitální technologie Digitální kalendář Digitální kancelář Digitální kompetence Digitální výuka Digitální vzdělávání