Ovladač all inclusive

Prošvihnout kvůli vybité baterii fotbalový zápas roku je pro skalního fanouška malou osobní tragédií. Pokud ovšem nemá doma ten správný mobil!

Dálkový ovladač je příslušenstvím širokého spektra elektronických přístrojů, které máme běžně doma. Televizor, hifi souprava, robotický vysavač, fotoaparát, světla v obýváku, vrata ke garáži anebo i kuchyňské vybavení. Tohle všechno můžete ovládat na dálku. A ke každému z přístrojů jste určitě v obchodě ovladač dostali, takže vám jich teď může ležet v obýváku na stole klidně pět nebo i víc. Nebylo by nějaké chytřejší řešení?



Obrázek: Dálkový ovladač je příslušenstvím mnoha kousků domácí elektroniky. Málokdo ale využívá možnost místo mnoha různých kusů používat jeden univerzální na vše. At už jako samostatný přístroj nebo v podobě aplikace pro váš mobil. Zdroj: pexels.com

Zkuste mobil. Ve výbavě chytrého telefonu je dnes hned několik technologií, které nám umožňují na dálku ovládat jiné přístroje. Zcela běžně rozšířené a používané jsou čtyři: GSM, WiFi, Bluetooth a Infračervený paprsek.

Nejstarší z nich je infračervené ovládání. To bylo součástí spotřební elektroniky dávno před nástupem digitálních sítí a ve skutečnosti není ani tak moc dálkové. Funguje totiž jen na relativně malou vzdálenost do několika málo metrů a navíc nesmíte mít mezi ovladačem a ovládaným přístrojem žádnou překážku. Principem je přenos ovládacích kódů pomocí neviditelného (infračerveného) světelného paprsku. S pomocí telefonu, který disponuje infračervenou diodou, můžete tedy ovládat i přístroje staršího data výroby.





Obrázek: To, zda má váš telefon infračervenou diodu, se dozvíte v jeho technické specifikaci. Navenek se to pozná podle jednoho otvoru navíc na pouzdře přístroje. Zdroj: dignited.com


Bluetooth a WiFi mají podobný technologický základ, ale liší se rychlostí, kapacitou a složitostí konfigurace. Dosah obou je v desítkách metrů, v případě Wifi to může být i o něco více. Bluetooth je jednodušší pro konfiguraci, v případě Wifi je vyšší technická náročnost vynahrazena mnohem vyšší rychlostí a kapacitou přenosu.

S Bluetooth můžete například ovládat svůj telefon chytrými hodinkami nebo počítač za pomoci Bluetooth klávesnice či myši. Fotografové používají dálkové spouště s touto technologií. Wifi umí totéž, ale více se využívá např. při ovládání televizorů, chytrých domácích systémů osvětlení či vytápění.

GSM jako jediná z uvedených technologií pak dokáže ovládat vaši techniku opravdu na dálku. Kupříkladu si při novoročním lyžování můžete přímo ze sjezdovky svým mobilem zapnout doma topení, abyste přijeli do vyhřátého bytu. Nebo můžete z dovolené u moře otevřít bránu sousedovi, který se nabídl, že poseká váš přerostlý trávník.



Obrázek: Přes GSM síť můžete posílat pokyny chytrým zařízením po celém světě, často i tam, kde nefunguje internetové připojení. Zdroj: topkodas.lt


Ačkoliv uvedené technologie fungují každá na trochu jiném základě, pro jejich použití v mobilním telefonu vám stačí jediné: správná aplikace. Může to být např. infračervená Camera IR remote pro fotografy nebo IR Remote Creator pro majitele audiovizuálních přístrojů. Druhá jmenovaná aplikace vám pomůže vytvořit si na displeji telefonu zcela unikátní design dálkového ovládání.




Obrázek: IR Remote Creator umí vytvořit téměř libovolné rozložení ovládacích prvků na displeji. Zdroj: play.google.com

S aplikací Unified Remote pak můžete ovládat svůj počítač přes WiFi nebo Bluetooth. Je potřeba ji instalovat na obou zařízeních, ale možnost spouštět na dálku třeba filmy nebo prezentace v počítači za to určitě stojí.

Jak na to vám nejlépe ukáže video:


GSM ovládání vám pak umožní přímo aplikace z dílny výrobce vašeho přístroje (např. elektricky ovládané brány nebo zabezpečovací ústředny. Případně lze použít univerzální GSM ovládací appky, jak je např. GSM Control či jí podobné. 

Ing. Petr Tsironis Digitální identita Digitální technologie Digitální kalendář Digitální kancelář Digitální kompetence Digitální výuka Digitální vzdělávání