Vzdělávací aplikace pro předškoláky a školáky

Zdánlivě kreativní aplikace

Na trhu je k dostání velká spousta her v podobě aplikací, opatřené jsou veselou grafikou, množstvím multimediálních prvků, které ještě nejsou zárukou kvality a se skutečným vzděláváním mají jen málo společného. A to platí i pro aplikace na první pohled kreativní. Dítě v nich většinou nemá prostor pro vlastní kreativitu, jen obsluhuje různé funkce“. Jednou z možností, jak si vybrat správné aplikace, je nákup u ověřených dodavatelů výukových materiálů.

Správná jazyková mutace

Velmi důležitou stránkou těchto aplikací je jazyková dostupnost. Řada jich je navzdory českému názvu v angličtině, což může být u výukových aplikací zásadní překážkou pro jejich praktickou využitelnost. Pokud je už název natolik krkolomný, že vás nenechá na pochybách, že je dílem překladače, ani samotná aplikace pravděpodobně nebude v češtině. Další vodítka o jazykovém rozhraní softwaru vám mohou dát fotografie, které bývají vždy součástí nabídky ke stažení a jistě stojí za to je zběžně zhlédnout.

Pomocníci v matematice

Vhodným pomocníkem pro matematické začátečníky je aplikace sCool Matematika pro Android a iOS. V ní se děti pod vedením doktora Poplety učí sčítat, odčítat, násobit i dělit, a to v různých herních módech. Podobně zaměřené jsou i aplikace Sčítání, Odčítání, Násobení a Dělení z balíčku Matematika od Eillusion pro iOS.

Výuka českého pravopisu

S českou gramatikou mají děti mnohdy problém po celou dobu školní docházky a leckdo se s ní potýká i jako dospělý. Aplikace Jdu do školy! od TechSophia je vhodný pomocník pro prvňáky, kterým pomáhá s rozvinutím základních znalostí o českém jazyce. Navíc je vhodná pro Android i iOS. K pochopení základů pravopisu a správného psaní i/y je vhodná aplikace pro Android Český jazyk – pravopis od PMQ Software, nebo pro iPady Zatracená čeština od FreeTech services.

Zábavná angličtina

S výukou angličtiny dětem mohou pomoci například pohádkové aplikace pro iOS Angličtina pro děti od AstrumQ Eddica s mnoha verzemi, jako je Kocour v botáchTři prasátka nebo Sněhurka, která je dostupná i ve verzi pro němčinu. Děti se učí slovíčka a základní gramatiku. Nabízejí se i aplikace Anglická slovíčka nebo Angličtina – Nepravidelná slovesa od PMQ Software.

Užitečné aplikace

Při cestách do školy, které mohou zahrnovat i dojíždění veřejnou dopravou a orientaci v silničním provozu, se dětem můžou velmi hodit základy dopravní výchovy a bezpečného chování v dopravním ruchu, aby nevystavily nebezpečí sebe ani jiné osoby. Herní aplikace pro Android i iOS Dopravní výchova pro děti, Malý záchranář a Animovaná první pomoc od UceniBezMuceni děti učí nejen jak se správně pohybovat po ulicích, ale i jak se zachovat v případě, že dojde k nehodě nebo úrazu a nablízku není žádná jiná pomoc.

Zdroje:

Časopis Perpetuum č. 4 2014/15

Časopis dTest​


Ing. Petr Tsironis Digitální identita Digitální technologie Digitální kalendář Digitální kancelář Digitální kompetence Digitální výuka Digitální vzdělávání