Jak na virtuální tisk do PDF?

Na rozdíl od běžné funkce uložit dokument v jiném formátu, kdy si stále uchováváte možnost editovat, při virtuálním tisku dokumentu do PDF vznikne needitovatelné PDF. Můžeme si tento proces představit, jako bychom dokument vytiskli a následně naskenovali do počítače. Editovatelné informace se tak konvertují. 

Virtuální tiskárna se chová softwarově jako každá jiná tiskárna nainstalovaná ve vašem počítači. Naleznete ji v seznamu tiskáren pod svým vlastním názvem. Funkce se pak řadí mezi ostatní tiskárny ve výběru při tisku dokumentů. Software, který umožňuje tisk do PDF, je tak miniaturní aplikace, která nenabízí kolikrát více, než možnosti volby tisku a následný tisk – tedy v našem případě uložení. 

PDF tiskárna

A proč zrovna tisk do PDF? Zkratka formátu vznikla z anglického Portable Document Format (Přenosný formát dokument). Jedná se o souborový formát, vyvinutý společností Adobe pro ukládání dokumentů nezávisle na softwaru i hardwaru. Je zajištěno, že se zobrazí vždy stejně, nezávisle na zařízení, ve kterém si dokument otevíráte. Nemusíte tak řešit kompatibilitu, či software u druhé strany, komu je dokument určen.

Jelikož může PDF obsahovat obrázky i text a je zaručeno, že formátování a zobrazení bude vždy stejné, jako tvůrce zamýšlel, stal se velice rychle oblíbeným formátem při distribuci dokumentace. 

Programy na tvorbu PDF

Mezi nejoblíbenější program, který nám vytvoří virtuální tiskárnu, patří PDFCreator. Z jakéhokoliv souboru tak vytvoříte rychle a jednoduše dokument PDF. Navíc umí chránit soubor šifrováním, či spojit více dokumentů do jednoho PDF. Software je zdarma a v české lokalizaci.

Dalším oblíbeným a známým pomocníkem je PDF24, který stejně jako výše zmiňovaný, je zdarma. Dokument můžeme chránit heslem a vkládat například vodoznak, či podpis. Nabízí mnoho dalších funkcí, jako je možnost snímat obrazovku nebo nastavení různých profilů.​

K programům na tvorbu PDF dokumentů v české lokalizaci řadíme i pdfFactory, který nabízí možnosti jako již výše zmiňovaný software. Toto řešení se ale zaměřuje spíše na firemní prostředí a práci s více stanicemi. Stále můžeme vkládat vodoznak, podpisy, či šifrovat dokumenty, ale již s placenou verzí.

Ing. Petr Tsironis Digitální identita Digitální technologie Digitální kalendář Digitální kancelář Digitální kompetence Digitální výuka Digitální vzdělávání