Digitalizujte své vzpomínky, tvořte texty, fotografie a videa

Jak a proč digitalizovat?

Naučila se slony vyfotit svým mobilní telefonem, napsat si k jednotlivým obrázkům, odkud jsou, případně od koho je dostala a také kdy. Pokud je potřeba, pošle zprávu i s fotografií slona svým blízkým. A takhle jednoduše zvládnete další digitální kompetenci, jejichž základním principem je tvorba digitálních dat (texty, prezentace, fotografie, audio, video…). Tato data pak můžete odesílat dál, vytisknout je, či dokonce vložit do předem vytvořených formulářů. 

Většina těchto úkonů se dá zvládnout intuitivně, v aplikaci fotoaparátu najdete ikony, které vám pomohou se zorientovat v možnostech vytváření fotografií, a i v jejich následných úpravách. To vše se může hodit například, když potřebujete mít vyfocené osobní doklady, účtenky z obchodů, recept, program kina a podobně. 

Používejte textové editory, nahrávejte videa… i vy to zvládnete.

Kromě fotografování je vhodné umět pracovat i s textem. K tomu slouží vhodné programy, textové editory, který vám usnadní život třeba i tím, že dokáží kontrolovat pravopis. A ještě navíc se můžete naučit nahrávat videa a zvukové záznamy. Ti pokročilejší pak mohou spojit své fotografie s písničkou a vznikne tak jednoduchá a zajímavá prezentace. 

Mohlo by vás zajímat: Editujte texty, fotografie a videa.

Díky digitalizaci dat může mít maminka celou svou sbírku slonů například i v Africe. Ale teď už cestování nechává na mladší generaci. Proto nejčastější překládaná věta na mobilu jejich vnoučat je: "Dobrý den, máte slona s chobotem nahoru? "

(V Chorvatsku hledejte toto: slon s prtlajžnikom gore a v Indii: haathee trank ke saath, a když bude nejhůř, tak ruce nahoru a troubit).

Naučte se vytvářet digitální obsah:


Ing. Petr Tsironis Digitální identita Digitální technologie Digitální kalendář Digitální kancelář Digitální kompetence Digitální výuka Digitální vzdělávání