Jak efektivně pracovat s Windows 10?

Informace o systému a velikost písma​

​Abychom snadno zjistili, jakou verzi systému máme, použijeme klávesovou zkratku Win + X, zvolíme Nastavení, Systém a O systému. V této časti nalezneme „edici" Windows 10 (Home nebo Pro), verzi, datum instalace a konkrétního build operačního systému. Důležitá pro nás ještě může být verze, protože díky ní si můžeme snadno zkontrolovat, jakou poslední aktualizaci máme nainstalovanou.

V sekci O systému můžeme také najít hardwarové specifikace počítače, což je užitečné třeba ve chvíli, kdy řešíte problémy s nefungujícím softwarem a technický pracovník po vás tyto údaje požaduje. Nejsou tu zdaleka vypsány všechny, ale RAM i procesor jsou důležité součásti počítače.

Obdobně užitečná je hned první sekce Obrazovka. Můžeme si tu totiž nastavit velikost textu, což je obzvláště užitečné u relativně malých displejů s vysokým rozlišením – méně namáhané oči, vyšší produktivita.

Pokud užíváte zařízení typu 2v1, bude pro vás užitečná sekce Režim tabletu, v níž si můžete nastavit konkrétní specifikace toho, jak se mají Windows chovat ve chvíli, kdy s nimi operujete jako s tabletem, a ne s laptopem. Sekce se opět nachází pod částmi Nastavení a Systém.

TIP: Pokud kliknete vpravo dole na liště Windows na průhledný obdélník, vyjede vám z pravé části monitoru akční plocha, na které se zobrazují důležitá upozornění systému nebo aplikací a jde tu například snadno upravit jas, nastavení sítě nebo rychlým způsobem zapnout Režim v letadle – což je užitečné, pokud potřebujete často během letu pracovat na laptopu.



Správa baterie a lepší soukromí​

V sekci Nastavení a Systém ještě věnujte pozornost částem Baterie a Napájení a režim spánku. Zde si jde upravit například to, po jaké době se váš laptop nebo počítač uspí a můžete optimalizovat výkon, který od baterie potřebujete ve chvíli, kdy notebook je nebo není připojen k napaječi.

Další nadmíru zajímavou sekcí je Soukromí, které nalezneme pod kolonkou Nastavení. Nastavit si tu můžeme téměř vše, co se týká dat a jejich sdílení nejen u konkrétních aplikací, ale i specifických částí notebooku (třeba webkamery) nebo třeba jaké informace poskytneme webům, které navštěvujeme. Soukromí si lze nastavit opravdu do detailu, a protože v základu nebývá úplně vyhovující a aplikace mají často až příliš velký přístup k uživatelským informacím, je dobré si s nastavením pohrát do sytosti.

TIP: Nastavte si aplikace po spuštění. Zapněte Správce úloh (Ctrl + Alt + Delete a poté Správce úloh) a proklikněte na položku Po spuštění. Zde si můžete nastavit, které programy by se měly spustit ihned po načtení operačního systému. Pokud jich zde máte hodně a s vysokým dopadem, které však nepotřebujete vždy nebo hned, doporučujeme jich část deaktivovat. Načítací doba se tím může výrazně zkrátit.

Pro nastavení vizuálních prvků systému – základní barvy, rozložení, tapety a podobně – využijeme sekci Přizpůsobení. Další sekce Aplikace nám umožní třídit nainstalované aplikace třeba dle velikosti a poskytuje snadnou možnost odinstalace. Jde o ideální způsob, jak se zbavit programů, které jsme kdysi využívali, ale dnes už pouze zbytečně zaplňují místo bez ladu a skladu. Jednou za pár měsíců si tuto část projít pomůže uspořit cenné místo a celkově napomáhat životnosti systému, a případně jej dokonce zrychlit.

Možností, jak si ulehčit práci s Windows je samozřejmě více, doporučujeme si kompletně projít celé Nastavení a vyhrát si s dostupnými možnostmi: uvidíte, že se vám poté operační systém Microsoftu bude používat mnohem příjemněji.


Ing. Petr Tsironis AI Umělá inteligence Artificial Intelligence Machine Learning ML.NET Microsoft 365 Digitální technologie