Programátorem snadno a rychle

To, že neslouží už jen a pouze na telefonování není žádná novinka, proto ho chceme mít stále po ruce. Kalendář, upozornění, zprávy ze světa, cestování s přáteli, odjezdy autobusů, písničky, zábavné stránky, slevové kupony, fotoaparát a jiné programy a aplikace nám zpříjemňují den. Ale to jsou pouze základní uživatelské aplikace.

A přitom se můžete snadno a rychle stát dokonce i programátorem

Jak na svém mobilním telefonu, tak i v počítači – ne, vážně, nebojte se toho. Programátor není sprosté slovo a sami brzy uvidíte, že to také zvládnete. Jedná se například o výběr vhodných programů a aplikací pro různé situace, samotnou instalaci běžných programů do počítače nebo aplikací do mobilu, využívání klávesových zkratek apod. Víte, že programování je vytváření počítačových programů? Víte, že algoritmus je přesný návod či postup, kterým lze vyřešit daný typ úlohy? Dokážete s pomocí nainstalovat/odinstalovat běžný program na domácí počítač nebo aplikaci do svého mobilního zařízení? Pak už dávno "programátorem" jste také. 

Využívejte programy, které vám ušetří čas i nervy

A pokud ne, tak vás to v následujícím videu Honza naučí tak jednoduše, jak to učil Martinu. Lístečky, papírky s úkoly snadno zadáte do mobilního telefonu tak, abyste vždy dostali upozornění ve správný čas, a dokonce ty samé úkoly můžete sdílet s celou rodinou. 

V obchodech s aplikacemi (např. Obchod Play, Apple Store) je umístěno velké množství programů, u kterých stačí kliknout na tlačítko "nainstalovat" a je to. Jen někdy je potřeba software zaplatit, protože některé opravdové vychytávky a náročnější programy jsou placené. Nemusíte, ale kupovat "zajíce v pytli", u mnoho programů je nabízena Trial verze, která vám umožní jej vyzkoušet a teprve pak se rozhodnout k nákupu. 

Děláte to i vy: programování běžného dne

Víte, že vlastně "programujete" i v životě v průběhu dne? Nastavujete prací programy a dobu praní? Řadíte si fotografie do alb podle data, podle destinací? Rovnáte si v hlavě svůj denní harmonogram? Přemýšlíte, jaký nástroj je vhodný na práci na zahradě a podle toho si jej poskládáte v kůlně? Pak umíte "programovat". 

Podobný princip funguje i u informatického myšlení a digitálního programování. Formulace toho, co potřebuji řešit, logicky to uspořádat, prozkoumat možnosti zautomatizování procesu a být schopen tento postup přenést i na další podobné situace. Tak jdeme na to.

A zamyšlení na závěr? 

Dokážete odhadnout, co se bude nosit v kapsách za 20 let? Možná, že zase hřeben a kapesníčky. 


Podívejte se na video: Jak vybrat program či aplikaci, která vám usnadní práci a pomůže v běžném životě


Ing. Petr Tsironis Digitální identita Digitální technologie Digitální kalendář Digitální kancelář Digitální kompetence Digitální výuka Digitální vzdělávání