Hlas místo klávesnice šetří náš čas

Neustále se objevují nové technologické "vychytávky", které si nacházejí popularitu mezi lidmi celého světa. V tomto článku si ukážeme dvě aplikace, které pracují na bázi hlasu, kde nepotřebujeme klávesnici a díky tomu ušetříme trochu času. 

Google Ass​ista​​nt

Některým z nás dělají problém ty malá písmenka a obrázky v mobilu a zapomenou-li se brýle, tak se mobil zužuje jen na klasický telefon. Jiní zase mají našlapaný mobil aplikacemi, jen neví, kde jsou v mobilu ukryté a často je nemůžou najít. Dalším zas všechno může neúměrně dlouho trvat z celé řady důvodů.  

 

Tyto všechny problémy a k tomu ještě řadu dalších řeší Google Assistant, který funguje na bázi hlasu. Pokud chceme například poslat SMS, musíme ve svém chytrém telefonu najít správnou aplikaci, napsat pomocí klávesnice SMS a odeslat ji. To nějaký čas trvá. Google Assistant dokáže zkrátit čas podobných činností na minimum. V tomto případě řekneme našemu telefonu: „OK Google. Pošli SMS Pavel Pípal Jak se máš a co děláš?" Google Assistant to okamžitě provede.  

Google Assistant velmi rychle odpovídá na otázky. Zároveň plní úkoly svého majitele, které souvisí s informacemi, uloženými v jeho chytrém telefonu, nebo které lze běžně najít na internetu. V praxi to vypadá tak, že zapneme svůj chytrý telefon, poté otevřeme ústním příkazem Google asistenta: „OK Google" (nebo v něm klikneme na mikrofon) a zeptáme se na nějakou otázku nebo zadáme nějaký úkol. Krása toho celého spočívá v tom, že se okamžitě dozvíme odpověď, převážně v hlasové podobě nebo se splní zadaný úkol. 

Příklady otázek:

  • Kolik korun je 20 euro?
  • Jaké bude dnes počasí? 
  • Čím se platí v Anglii?​

Příklady úkolů:

Při zadání je třeba nejprve zadat pokyn (Spusť, najdi, otevři, volej, naviguj, přelož, odpočítej…) spolu s jasným zadáním úkolu.

  • Spusť facebook
  • Najdi kalkulačku
  • Otevři Google keep
  • Přelož dnes je krásný den angličtina
  • Volej Pavel Pípal
  • Navigovat domů
  • Najdi nejbližší čerpací stanici
  • Připomenout vyzvednout auto ze servisu dnes ve 4 hodiny odpoledne
  • Vzbuď mě v 8 hodin ráno
  • Odpočítej 2 minuty


Hlasové na​​hrávání

Pro ty, kteří neumí psát na klávesnici všemi prsty, bez dívání na monitor, je každé větší psaní textu zloděj času. Někdy je třeba přepsat nějaké hutnější texty, které nejsou k dispozici v elektronické podobě. Pokud ještě moc neslouží krátkodobá paměť, pak je časová ztráta o to markantnější: Oči se zaměří na přepisovaný text, mozek si zapamatuje tři slova, oči přeskočí na monitor a prst, maximálně dva napíšou tři slova. To se opakuje do té doby, než je napsána první věta. Ta se musí zkontrolovat, zda je stejná na papíře i na monitoru. V dalších fázích je to ještě složitější – dva prsty dopíšou text do textového editoru, pak oči přeskočí na přepisovaný text a začíná hledání dalšího slova v přepisovaném textu. Čím více je textu, tím složitější je ho hledat.  

Řešením je hlasové nahrávání, což je nedocenitelný pomocník pro zápis textu pomocí hlasu bez pomoci klávesnice. Stačí k tomu mikrofon a otevřený Google dokument s nabídkou hlasového nahrávání (ikona s vyobrazením mikrofonu).  Pokud se nezobrazuje, je třeba jej aktivovat v menu s jazykem, ve kterém se bude nahrávat. Pak už jen stačí kliknout na mikrofon a začít mluvit. Vše se celkem přesně přepisuje do dokumentu. Pro ukončení nahrávání se opět klikne na ikonu mikrofonu. 

Samotným přepisováním práce s hlasovým nahráváním nekončí. Hlasem se může zadávat další odstavec, vybírat text, kopírovat, vkládat jej, formátovat…

Mohlo by vás zajímat: Infografika: Jak cestovat pohodlně, snadno a rychle díky digitálním technologiím?

Ing. Petr Tsironis Digitální identita Digitální technologie Digitální kalendář Digitální kancelář Digitální kompetence Digitální výuka Digitální vzdělávání