Pomáhají učitelům chránit děti na internetu

Společnost Google prostřednictvím své filantropické odnože Google.org věnovala peněžní grant české neziskové organizaci Jules a Jim. Podpoří tak její aktivity v oblasti vzdělávání učitelů za účelem lepšího porozumění nástrahám, kterým dnes čelí děti a mladiství na internetu. Jules a Jim získal grant v rámci výzvy Impact Challenge on Safety a bude díky němu moci vyškolit formou otevřeného e-learningu stovky českých učitelů v online bezpečnosti dětí, boji s kyberšikanou nebo obtěžováním.

Výzkumná data ukazují, že se rizikové chování dětí přesouvá stále více na internet. Nejznámější je nepochybně kyberšikana, kybergrooming a sexting následovaný často vydíráním. Novým, přesto již značně zpopularizovaným tématem, je netolismus, tedy závislost na tzv. virtuálních drogách: internetu a technologiích. Existují však i skupiny na sociálních sítích nebo webové stránky, kde se děti navzájem podporují v sebepoškozování či mentální anorexii," přibližuje problémy dnešní mládeže ředitel organizace Jules a Jim Lukáš Kohoutek. Sám si je však vědom toho, že internet přináší i mnoho výhod, a proto se kurzy budou zaměřovat na to, jak žít on-line tak, aby to zvyšovalo kvalitu života a nepřinášelo zbytečná rizika.

Jules a Jim tak díky grantu a na základě mnohaletých zkušeností s prevencí a vzděláváním zejména pražských a středočeských pedagogů vytvoří e-learningový program s metodickými materiály, který nabídne učitelům po celé ČR. Jeho cílem bude zajistit, aby většina učitelů v zemi lépe porozuměla problematice bezpečnosti dětí na internetu a na základě toho jim dokázala pomoci čelit online šikaně či obtěžování na internetu. „Spolupráce s Googlem je tak vzhledem k tématu i způsobu šíření zcela logickou volbou a vážíme si toho, že tato technologická společnost přijímá spoluzodpovědnost za zvyšování bezpečnosti dětí v kyberprostoru," dodává dále Kohoutek.

Podporu a grant získá Jules a Jim jako jediná česká organizace od filantropické odnože Google.org. Ta v minulém roce vyhlásila výzvu „Google.org Impact Challenge on Safety" s cílem podpořit organizace, které se snaží řešit jevy, jako jsou nenávist, extremismus a bezpečnost dětí online i offline. Ze stovek přihlášených se nakonec celkový grant ve výši 10 milionů euro rozdělí mezi 29 vybraných organizací ze 14 evropských zemí.​


Ing. Petr Tsironis AI Umělá inteligence Artificial Intelligence Machine Learning ML.NET Microsoft 365 Digitální technologie